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S. Anthony Gatto, Esq.
Director of Legal Services
New York State Association of Realtors, Inc.
130 Washington Avenue
Albany, NY 12210

Dear Mr. Gatto:

your request for a legal opinion has been referred to me for reply. You have

indicated that a Declaratory Ruling issued by the Department of State on August 27, l99l ( ln

re Janet S. Kaplan,#gl-34) is being misinterpreted by some as creating an absolute r ight for

a real estate salesperson or associate broker to take l ist ings with them upon leaving the

broker for whom the l ist ing was obtained.

Licensed associate brokers and salespeople obtain al l  cl ients and conduct al l  real

estate business on behalf of and subject to the control and supervision of the sponsoring real

estate broker with whom they are associated. (See, DLS v. Scmidt. 72 DOS 97, DOS v.

Strout  Real ty  Inc,20 DOS 88,  DOS v.  Eksteen,49 DOS 88.  )  The prov is ions of  l9  NYCRR

nS.iq mandate that on termination of an association with a sponsoring broker, an associate

broker or salesperson must ".. . forthwith turn over to the (sponsoring)...broker any and al l

l ist ing informaiion obtained during (the associate broker/salesperson's) association'.." with

the sfonsoring broker. If an associate broker or salesperson where to enter into a new

list ing agreement with a sel ler knowing that said sel ler was already bound by an a€ency

ug.""ir.it with the associate broker/salesperson's former brokerage, the Department of State

could insti tute discipl inary proceedings against said l icensee pursuant to Real Property Law

section 441-c. The associate broker/salesperson's new broker could also face discipl inary

action. A real estate broker may not ".. .negotiate the sale, exchange or lease of any

property directly with an owner or lessor i f  he knows that such owner, or lessor, has an

L*ist ing written contract granting exclusive authority in connection with such property with

another  broker . "  (19 NYCRR 175.8)

A seller or buyer has the authority to cancel an agency contract because "...  contracts

...  of . . .agency...have been analogized to employment contracts..." and can be revoked at

any t ime .  ( } {a ines  v .C t t y  o f  Ne  ,4 l  NY2d  820 (  C t '  App ,  1977) ;  DOS v .  Gag l i ano ,25

DOS 8S). The seller or buyer's r ight to cancel an agency contract, however, depends upon

the terms of the agreement. I f  a sel ler or buyer terminates the agency in breach of his or her

contract with the broker, the brsker has the legalright to maintain suit under the terms of th.e

j



.  contract .  (Restatement (Second) of  Agency, sect ion 455, comment c) '

Thank You for Your inquirY'

Very truly Yours,

Whitney A. Clark
Associate AttorneY


